با توجه به نوپا بودن مباحث حمایت از استارتاپها در سازمانها، در نظر داریم فرهنگ و دیدگاه سازمانها را در این مورد ارتقا داده و همراهی با آنها را بیشتر کنیم. پرواضح است که سازمانها باید در دو مسیر با استارتاپها و مباحث کارآفرینی نوظهور ارتباط مثبت برقرار کنند؛ اول، در صنایعی که سازمان در آنها سرمایهگذاری کرده است، که از جملهی این صنایع میتوان به پتروشیمیها و پالایشگاهها، برق و تولید انرژی، بیمه و بورس اشاره کرد و دوم، بهرهگیری از ظرفیت استارتاپی در توانمندسازی نیروهای متخصص بازنشسته و سالمند سازمانها.
تحقق موارد اشارهشده با تشکیل استارتاپ استودیو سازمان بهعنوان «هاب استارتاپی» قابل دسترسی است. اگر بخواهیم به تعریف و جایابی بهتر استارتاپ استودیو سازمان اشاره داشته باشیم، باید خود را دروازه ورود و خروج استارتاپی سازمان بخوانیم تا هرآنچه مربوط به مباحث استارتاپی میشود، استارتاپ استودیو در این امر پیشران سازمان باشد.
با توجه به هدف مزبور و همچنین آگاهی از میزان فعالیت و آگاهی ساتا از فعالیتها و اکوسیستم استارتاپی ایران، لازم است برنامه اجرایی در دو مسیر طرحریزی شود؛ این دو مسیر شامل برنامههای اجرایی درونسازمانی و برنامههای اجرایی برونسازمانی است که در ادامه بیشتر به آنها پرداخته میشود.
هدف از فعالیتهای درونسازمانی بیدار کردن احساس نیاز سازمان به نوآوری و فناوریهای نوظهور است؛ به این معنی که سازمان و افراد ذینفع هم آگاهی بیشتری نسبت به این امور پیدا کنند و هم برای ورود به این حوزه، آمادگی لازم را داشته باشند. به همین منظور، لاین برنامه اجرایی درونسازمانی به سه بخش اساسی تقسیمبندی میشود.
هدف از فعالیتهای برونسازمانی، ایجاد همافزایی با شرکای استراتژیک مؤسسه مطالعاتی سپید از طریق برگزاری رویدادهای استارتاپی آنلاین و حضوری بهمنظور راهاندازی یا توسعهی کسبوکار جدید است؛ به این معنی که سازمانها و یا افراد ذینفع مانند بازنشستگان و خانوادههای محترمشان، استارتاپها و افراد توانمند که نیاز به حمایتهای مالی و معنوی دارند، هم آگاهی بیشتری از این امور پیدا کنند و هم برای ورود به این حوزه، آمادگی لازم را داشته باشند. به همین منظور، لاین برنامه اجرایی برونسازمانی به سه بخش اساسی تقسیمبندی میشود.
تمامی حقوق این وب سایت، محفوظ و متعلق به موسسه آموزشی سپید میباشد.